14 maja, 2024 Aktualności

EKO ZŁOTNA w TVP

W dniu 15 kwietnia br. Eko Złotna gościła w programie Agrobiznes emitowanym przez TVP 1. Dziękujemy Pani redaktor Annie Katner z zaproszenie do programu i odwiedziny w naszym gospodarstwie. Zapraszamy do obejrzenia: https://agrobiznes.tvp.pl/76627383/15042024-1235

30 marca, 2024 Aktualności

Laur „Najlepszym z Najlepszych”

14 marca podczas XXI Gali, która odbyła się w Olsztynie w Auli im. Anny Wasilewskiej Bohdan Stankiewicz w imieniu Eko Złotna odebrał z rąk Marcin Kuchciński – Marszałek Woj. Warmińsko-Mazurskiego prestiżową nagrodę – Laur „Najlepszym z Najlepszych”. Dziękujemy za to wyróżnienie. Jest to zasługa wielu naszych Przyjaciół, którzy utwierdzają nas w naszych wyborach i działaniach. […]

10 maja, 2025 Blog i Receptury

Chleb orkiszowy św. Hildegardy przepis

Minęła majówka. Odwiedzili nas ciekawi ludzie. To zawsze nowe doświadczenia. Ale ten wolny czas wykorzystałem również do opracowania nowych receptur którymi chcę się z Wami podzielić. Od dłuższego czasu dopracowywałem przepis na chleb orkiszowy z naszej mąki na kwasie pszennym (orkiszowym) z dodatkiem galgantu. Galgant i orkisz to jedne z podstawowych produktów diety Św. Hildegardy […]

25 kwietnia, 2025 Aktualności

Wieś odNowa – MRiRW

Zapraszamy do obejrzenia odcinka Wieś odNowa, w którym mieliśmy przyjemność wystąpić w roli gospodarstwa ekologicznego Eko Złotna. Dziękujemy Ministerstwu Rolnictwa i Rozwoju Wsi za stworzenie materiału uwzględniającego naszą działalność. Opowiadamy o historii naszego działania, początkowych pomysłach i jak ewoluowały one na przestrzeni czasu. Rozmawiamy też o tym jak z dobrej mąki wypiec ekologiczny i smaczny […]

25 kwietnia, 2025 Aktualności

Pieczemy z Pasji!

Zachęcamy do obejrzenia najnowszego materiału nagranego przez Warmińsko-Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Olsztynie, który przedstawia nasze ostatnie szkolenie pracowników W-MODR, gdzie poruszaliśmy temat ekologicznego podejścia do wypieku pieczywa. Oprócz wykładu na temat zdrowego i racjonalnego podejścia do spożywania pieczywa, goście mieli również możliwość własnoręcznego przygotowania bułeczek. Następnie bułeczki zostały wypieczone. Jeśli chcą Państwo […]

9 kwietnia, 2025 Aktualności

Warsztaty dla studentów UWM

    Niestety przychodzą chwile pożegnania. Po dwóch miesiącach Eko Złotna zakończyła warsztaty dla studentów podyplomowych studiów kierunku Przetwórstwa Rolno-Spożywczego organizowanych przez Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie. Studia adresowane były do doradców rolniczych z Ośrodków Doradztwa Rolniczego. Dziękujemy Pani dr Katarzynie Brodzińskiej za wybór Eko Złotnej do współpracy przy realizacji tego projektu.   Zajęcia obejmowały przemiał […]

9 kwietnia, 2025 Aktualności

Konferencja DKWM

W dniu 4 kwietnia mieliśmy przyjemność uczestniczyć w konferencji „Kształtowanie oferty turystycznej regionu Warmii i Mazur”, zorganizowanej przez Departament Turystyki i Sportu w Kuźni Społecznej w Olsztynie.   Oprócz naszej prelekcji na temat oczekiwań współczesnych turystów i sposobach, w jaki sposób te oczekiwania spełnić, uczestnicy konferencji mieli też możliwość skosztowania naszego pieczywa i uzyskania rzetelnej […]

25 lutego, 2025 Blog i Receptury

Szybki i prosty chleb orkiszowy

Szybki i prosty chleb orkiszowy dla zabieganych. Przepis jest z mąk ekologicznych z naszego sklepu, zapraszamy do spróbowania!

9 lutego, 2025 Blog i Receptury

Zakwas – esencja dobrego chleba

Zakwas. Co to takiego? Zakwas, a w zasadzie kwas jak uczył mnie profesor Kazimierz Sadkiewicz oraz mój pierwszy mistrz Czesław Meus to fundament zdrowego chleba. Kwas to mikrokosmos, to substancja, która nadaje pieczywu jego niepowtarzalny charakter. Kwas to społeczność mikroorganizmów żyjących w równowadze. To bakterie kwasu mlekowego, lactobacilius różnych szczepów oraz szczepy dzikich drożdży. Od tego jak wygląda ta […]

3 lutego, 2025 Blog i Receptury

Dlaczego ekologia? – Mazurskie Bułki Orkiszowe

Dlaczego ekologia?   Jak wspomniałem wcześniej prowadzimy gospodarstwo rolne według norm ekologicznych. Również takie normy spełnia nasz żarnowy młyn. Dlaczego ekologia naszym zdaniem jest taka ważna w naszych działaniach? Co to w ogóle jest ta ekologia i dlaczego konsumenci zaczynają zwracać na nią uwagę?   Rolnictwo ekologiczne jako program gospodarowania rolniczego tak naprawdę został zdefiniowany […]

25 stycznia, 2025 Blog i Receptury

Witamy na blogu!

Nareszcie zdecydowałem się zrobić ten krok i rozpocząć prowadzenie bloga. Długo wahałem się nad tą formą dzielenia się z Wami informacjami i moimi przemyśleniami dotyczącymi ekologii, rolnictwa, młynarstwa, a przede wszystkim piekarstwa, ale podjąłem to wyzwanie.  Dla tych, którzy zaglądają tu po raz pierwszy i nigdy nie zetknęli się z Eko Złotną i Młynarzem z […]

23 grudnia, 2024 Aktualności

Życzenia świąteczne

Z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia życzymy pokoju serca, radości, miłości której źródłem jest nowo narodzone Dzieciątko Jezus. Życzymy, aby w nowym roku 2025 w żadnej rodzinie nie zabrakło ciepła, miłości i chleba.