Niestety przychodzą chwile pożegnania. Po dwóch miesiącach Eko Złotna zakończyła warsztaty dla studentów podyplomowych studiów kierunku Przetwórstwa Rolno-Spożywczego organizowanych przez Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie. Studia adresowane były do doradców rolniczych z Ośrodków Doradztwa Rolniczego. Dziękujemy Pani dr Katarzynie Brodzińskiej za wybór Eko Złotnej do współpracy przy realizacji tego projektu.

 

Zajęcia obejmowały przemiał pradawnych zbóż w młynie żarnowym oraz wypiek pieczywa z mąk razowych. Zajęcia prowadził Młynarz Z Mazur, a dzielnie wspierała go Młynarzowa. Mąki, chleby i bułeczki pojechały ze studentami wraz z praktyczną wiedzą o tym, że ekologiczne przetwórstwo staje się coraz ciekawszą alternatywą dla rodzinnych gospodarstw w Polsce.

 

W jednym z warsztatów wraz z uczestnikami obecna była również Pani prof. Iwona Konopka Kierownik Katedry Przetwórstwa i Chemii Surowców Roślinnych UWM. Mamy nadzieję, że Młynarz Z Mazur zdał egzamin!

 

Na ostatnich sobotnich zajęciach większość studentów stanowiła grupa z Warmińsko-Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Olsztynie. Dzięki Dyrekcji Ośrodka ostatnie zajęcia zostały sfilmowane przez profesjonalistę w tej branży Pana Wiesława Jackowskiego i powstanie z tego ciekawy materiał filmowy. Żegnamy studentów i mamy nadzieję, że oprócz mąki na odzieży wynieśli z naszego młyna i pracowni piekarskiej trochę ciekawych informacji na temat mąki razowej i zdrowego chleba. Dziękujemy wszystkim zaangażowanym w realizację tego projektu i do zobaczenia w Eko Złotna.

0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze